Вторник, 15 мая 2018 10:25

Корисна інформація

Лінійна щільність (маса одиниці довжини) - непряма характеристика товщини. Ця величина показує, яку масу має нитка чи шпагат певної довжини. Одиниця виміру лінійної щільності - текс.

Текс (від лат. texo - ткати) - одиниця лінійної щільності (г/км), що застосовується для вимірювання товщини волокон та ниток. Текс визначає вагу одного кілометра нитки..

Міцність (розривне навантаження) - властивість протистояти руйнуванню від одноразово доданої сили. Оцінюється в основному за розривним навантаженням - мінімальним зусиллям, що руйнує виріб. Вимірюється в кілограмах сили (кгс) та кілоньютонах (кН). 1 кгс = 9,8 Н. При намоканні розривне навантаження у бавовняних виробів трохи збільшується, а у поліпропіленових залишається незмінною..

Ґніт для свічок. Свічка є циліндром твердого пального матеріалу, по осі якого розташований пучок ниток, що служить для приведення розтопленого матеріалу свічки до полум'я. Пучок ниток – світильник, або ґніт, – надзвичайно важлива частина свічки. Призначення ґноту — служити «трубопроводом», яким підіймається розплавлене пальне, тому його роблять із матеріалу, що добре вбирає. Від структури та товщини ґноту залежить, як горітиме свічка. Надто тонкий ґніт дає слабке полум'я, занадто товстий подає паливо зайво, воно не встигає повністю згоряти, і свічка починає коптити.

Рівноважність - стан крученого (плетеного) виробу, при якому воно не прагне самовільного розкручування або закручування.

Тара та пакування. Шпагат намотується на пластмасові конуси та упаковується в поліпропіленові мішки. Одиниця пакування на великих конусах – п/п мішок – 8 бобін. Одиниця пакування на малих конусах – п/п мішок – 100 бобін. Сітка ковбасна – у рулонах по 50 м упаковується у картонні коробки по 20 шт.

Розрахунок кількості кілометрів за 1 кілограм продукції

f11

 Приклад: Продукція - Нитка сосискова 400 текс

f21